Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Succesvol tijdperk ten einde

Logo https://scrollytelling.psv.nl/succesvol-tijdperk-ten-einde

Drie landstitels, een nationale beker, tweemaal de Johan Cruijff Schaal en overwintering in de UEFA Champions League. Na ruim vijf jaar scheiden de wegen van Phillip Cocu en PSV. Een bijzonder succesvol tijdperk is ten einde. 
Naar boven

Camera's flitsen in een volle perszaal als Phillip Cocu zijn handtekening zet onder een contract dat hem hoofdcoach van PSV maakt. Na jaren als speler, assistent-coach en jeugdtrainer is PSV'er Cocu zelf eindverantwoordelijk.

Naar boven

Als interim-coach wint Cocu een jaar eerder al zijn eerste prijs: de KNVB Beker. Een kleine maand nadat hij het roer overneemt van Fred Rutten. Op eigen verzoek leidt Cocu een seizoen later niet PSV 1, maar PSV onder 19. 

Naar boven

Met de opgedane ervaring debuteert hij als 'echte' hoofdcoach tegen Zulte Waregem, op jacht naar Europees voetbal. Zijn PSV, gemiddeld 21 jaar en 147 dagen 'oud' wervelt langs de Belgen. Na het chagrijn van eerdere jaren, lijkt een nieuw PSV-tijdperk geboren.
Naar boven

Maar het jonge team van Cocu maakt op harde wijze kennis met voetbal op topniveau. Het dieptepunt is een 6-2 nederlaag tegen Vitesse. Spelers zoeken troost bij fans. De directie steunt haar hoofdcoach. 

Naar boven

Een beslissing die geen PSV'er met de kennis van nu betreurt. Met tien zeges op rij sinds januari 2014 is er daarna sportief herstel. Leed er is echter op een ander gebied wel. In Cocu's rug wordt een tumor geconstateerd. 

Naar boven

Maar ook daarvan herstelt Cocu. Met nagenoeg dezelfde selectie als in zijn debuutseizoen, aangevuld met enkele gerichte versterkingen groeit zijn team een jaar later uit tot een haast onverslaanbare machine. Na 17 speelronden heeft PSV 43 punten. 20 meer dan een jaar eerder. 

Naar boven

In de tweede seizoenshelft dendert PSV door. In de lente van 2015 viert Cocu zijn eerste landstitel. Na zeven jaar is hij de eerste hoofdcoach die PSV de schaal bezorgt. Bovendien coacht hij PSV naar een puntenrecord (88 uit 34). 


Naar boven

Seizoen drie kent nog meer succes.  Kort voor de winterstop overwintert PSV als eerste Nederlandse club in tien jaar op het hoogste Europese podium. Met realistisch voetbal houdt PSV het kapitaalkrachtige Manchester United en CSKA Moskou achter zich in de poulefase.

Naar boven

Exact vijf maanden later wint Cocu zijn tweede titel in successie. Na een bijzondere ontknoping pakt PSV op de laatste speeldag het kampioenschap ten koste van Ajax. In de weken voor de slotronde is Cocu stellig dat PSV, ondanks een puntenachterstand kampioen wordt. Hij krijgt gelijk.

Naar boven

Ruim een jaar later pakken donkere wolken zich samen boven het Philips Stadion. Na een mislukt seizoen, begint Cocu's laatste jaar dramatisch. In de voorronde van de Europa League slaagt PSV er niet in Osijek af te schudden. De formule van Cocu lijkt uitgewerkt.   

Naar boven

Opnieuw predikt PSV, Cocu voorop, realisme. De trainer transformeert zijn ploeg in een vechtmachine die haast niet kán verliezen. Na een onvergetelijke zege op Ajax (3-0) pakt Cocu zijn derde landstitel. Een gedroomd afscheid van PSV.
 

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan